Tjänster
Hur står det till med jämlikheten och jämställdheten hos er? För att kunna göra verklig skillnad behöver vi börja med att förstå nuläget. Vilka står utanför idag, vilka hinder finns, och vad behöver olika grupper?
För oss handlar jämlikhet om helheten – allt från de sju diskrimineringsgrunderna till andra faktorer som socioekonomisk status. Vi har lång erfarenhet av att jobba med ideella organisationer och offentlig sektor för att skapa inkluderande verksamheter och verklig förändring.
Våra kunder är främst aktörer från civilsamhället, till exempel föreningar, fackförbund, studieförbund och folkhögskolor.
Vad vi gör
Vi hjälper er att undersöka, mäta och utvärdera så att era insatser verkligen gör skillnad. Vi älskar att grotta ner oss i data och kartlägga jämlikhet och jämställdhet. Det kan handla om att svara på frågor som: Hur mäter vi hälsa? Ekonomisk utsatthet? Diskriminering? Att välja rätt mått och indikatorer är en spännande utmaning som vi gärna tar oss an.
Våra huvudområden:
Kartläggning
Utvärdering
Dataanalys
Handledning
Utbildning
Etisk AI
Vi skräddarsyr alltid ett upplägg som passar just dig och dina utmaningar. Är ni redo att ta nästa steg? Hör av er till oss så sätter vi igång!
Våra metoder
Inclusive Insights jobbar utifrån ett intersektionellt perspektiv. Intersektionalitet handlar om hur olika diskrimineringsgrunder samspelar. För att förstå ojämlikhet räcker det inte att analysera en enskild aspekt, som till exempel kön – vi behöver se till helheten.
I vår arbete undersöker vi frågor som: Hur visar sig diskriminering mot personer med funktionsnedsättning? Känner sig alla välkomna, oavsett kön? Finns samband mellan diskrimineringsgrunder och psykisk hälsa?
Med både befintlig statistik och egna undersökningar, som enkäter eller djupintervjuer, väljer vi metoder som passar frågeställningen. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med jämlikhetsdata.
Från analys till insikt – vi gör det komplexa begripligt, så att ni kan agera.
Vad vi mäter
För att kartlägga eller utvärdera jämlikhet behöver vi först bestämma vad som ska mätas och hur. Jämlikhet är komplext och kräver ofta flera indikatorer, till exempel inkomst och självrapporterad hälsa.
Om vi vill mäta förtryck som rasism eller transfobi behöver vi komma fram till hur vi kan göra det på ett sätt som är både genomförbart och etiskt. Och vad får vi egentligen mäta enligt GDPR?
Metoderna anpassas efter era behov och förutsättningar, oavsett om det handlar om enkäter, intervjuer eller observationsstudier. Målet är att ge er insikter som gör skillnad
Vad er data berättar
Vi genomför avancerade dataanalyser med statistiska metoder. Förutom att sammanställa enkätresultat kan vi identifiera skillnader mellan grupper, säkerställa om dessa är statistiskt signifikanta och upptäcka samband. Med klusteranalys kan vi också gruppera respondenter med liknande mönster, vilket ger en tydlig bild och en helhetsberättelse.
Vårt fokus är att synliggöra berättelsen bakom den insamlade datan – vi söker inte bara vad siffrorna visar utan förklaringen till varför de ser ut som de gör. Utmaningen ligger i att analysera fram berättelsen som döljer sig bakom datan.
Etisk AI
Många verksamheter har stor användning av AI (artificiell intelligens), men det är viktigt att komma ihåg att AI kan diskriminera. Om ni använder AI i er verksamhet är det avgörande att ni analyserar den data som algoritmerna bygger på ur ett jämlikhetsperspektiv, och att ni följer upp er AI-användning. Annars riskerar ni att oavsiktligt förstärka bias i er data, vilket kan leda till diskriminering, exempelvis av personer med funktionsnedsättning.
Som statistiker och jämlikhetsspecialister har vi den kompetens som krävs för att hjälpa er förstå och förhålla er till AI och att ställa de rätta frågorna. Vi kan hjälpa er att granska er data ur ett jämlikhetsperspektiv för att undvika att era algoritmer blir diskriminerande.
Våra utbildningar
Statistik omger oss överallt – i styrdokument, artiklar och reklam. Men vad säger statistiken egentligen, och vad säger den inte? Vi hjälper er att använda statistik som ett kraftfullt verktyg utan att vilseledas av den.
Vi erbjuder föreläsningar och workshops om statistik, jämlikhet och hur dessa ämnen möts. Genom interaktiva workshops och praktiska exempel ger vi er insikter och aha-upplevelser som gör statistiken relevant och användbar i er vardag.
Många yrkesgrupper, till exempel projektledare och journalister, behöver hantera statistik. Ideella organisationer kan ha stor användning av statistik i sitt intressepolitiska arbete. Vi visar hur ni med enkla knep kan tolka och använda statistik kritiskt och effektivt – även om siffror kan kännas utmanande.
Vårt hjärta klappar också för folkbildningen. Vi utbildar gärna ideellt engagerade och andra som vill utveckla sin statistiska litteracitet (förmågan att tolka och förstå statistik). Det är viktigt för demokratin att människor kan förhålla sig till statistik och ställa kritiska frågor.
Hör gärna av dig med önskemål så fixar vi ett upplägg som passar just dig och dina behov!