Enkät om transpersoner på arbetsmarknaden

Forskning visar att gruppen transpersoner i högre grad än andra är arbetslösa, lever under nivån för relativ fattigdom samt diskrimineras på arbetsmarknaden. Forskningen är dock mycket begränsad och de flesta studier behandlar transpersoner som en enhetlig grupp. Det saknas alltså kunskap på området, vilket lätt leder till fel inriktning och utformning av de insatser som görs för att förbättra transpersoners villkor på arbetsmarknaden.

Vi ser ett behov av att ta fram jämlikhetsdata om transpersoners villkor på arbetsmarknaden, och av att synliggöra gruppspecifika faktorer och variationen inom gruppen transpersoner, då de påverkar möjligheterna på arbetsmarknaden, utsattheten för diskriminering och den privatekonomiska situationen.

Därför genomför Medida (samarbetspartner till Inclusive Insights) och Rätt OLika under 2024 en enkätstudie riktad till transpersoner i olika åldrar i Sverige, Finland och på Åland. Resultaten av enkäten kommer att analyseras med hjälp av djupintervjuer och fokusgrupper.

Studien sker i samverkan med intresseorganisationer för transpersoners rättigheter och finansieras av Nordiska ministerrådet, genom NIKK Nordisk LGBTI-fond. Projektet sker i samarbete med RFSL, Transammans, FPES, SETA, Regnbågsalliansen och Regnbågsfyren. Samarbetsorganisationerna har stor insyn i projektet och konsulteras i alla viktiga moment.

Under vintern och våren har projektledarna tagit fram enkäten i nära dialog med samarbetsorganisationerna. Enkäten är öppen för svar 29 april till 15 juli (vid behov med förlängning).

Projektledarna är tacksamma för all hjälp de kan få med att sprida enkäten.

Här kan du ladda ned vykort och A5-flyer samt QR-kod till enkäten om du vill använda dem för spridning. Ange gärna att svarstiden är 30-45 minuter för att minimera bortfall.

Här hittar du enkäten. Den går att besvara på svenska, finska eller engelska.

Här kan du läsa mer om projektet.

Föregående
Föregående

Enkät om selfcare för dig med adhd och/eller autism

Nästa
Nästa

Crash course i jämlikhetsdata